25.5.07

Λογοτεχνικά βραβεία

Τετάρτη 25 Απριλίου, στις επτά το βράδυ, άρχισε η τελετή της απονομής των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού Διαβάζω, στο Νέο Μουσείο Μπενάκη, που ξανάρχισε να μοιράζει βραβεία ύστερα από μια μικρή ανάπαυλα. Πολύς ο κόσμος κι ο χορηγός Dewars πρόσφερε αφειδώς ουίσκι έχοντας υπόψη ότι ο κόσμος του βιβλίου εκτός από να διαβάζει το τσούζει και αρκετά. Ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης παρουσίασε τη βραδυά ανακοινώνοντας τις υποψηφιότητες και καλώντας επί σκηνής ανθρώπους των γραμμάτων να δώσουν τα βραβεία τα οποία δόθηκαν κατά κατηγορία ως εξής: ΠΟΙΗΣΗΣ στην Θεώνη Κοτίνη για την ποιητική της συλλογή Ανίδεοι πάλι, εκδόσεις Πλανόδιον. ΔΟΚΙΜΙΟΥ στην Τζίνα Πολίτη για τη συλλογή δοκιμίων Περί αμαρτίας, πάθους, βλέμματος και άλλων τινών: Δοκίμια, εκδόσεις Άγρα. ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ στους Μένη Κουμανταρέα για τα διηγήματα Η γυναίκα που πετάει, εκδόσεις Κέδρος και στον Αργύρη Χιόνη για τη συλλογή Όντα και μη όντα, εκδόσεις Γαβριηλίδης. ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ στον Αντώνη Σουρούνη για το Μονοπάτι στη θάλασσα, εκδόσεις Καστανιώτη. ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΥ στη Λένα Κιτσοπούλου για το μυθιστόρημα Νυχτερίδες, εκδόσεις Κέδρος. Στα Βραβεία Λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά βραβεύτηκε η Μαρία Παπαγιάννη για το Ως δια μαγείας, εκδόσεις Πατάκη (για μεγάλα παιδιά) και οι Χρήστος Μπουλώτης, Φωτεινή Στεφανίδη για το Η κυρία Μίνα και η άνοιξη, εκδόσεις Λιβάνη (εικονογραφημένο βιβλίου). Στη δεξίωση, που ακολούθησε στο αίθριο του Μουσείου, με συνοδεία μουσικής και performance, δημοσιογράφοι, συγγραφείς και αναγνώστες αντάλλαξαν γνώμες. Εντύπωση έκανε η διπλή ως τώρα βράβευση του Αντώνη Σουρούνη από το περιοδικό Να ένα μήλο και το Διαβάζω. Πέρα από την αναγνωρισμένη αξία του συγγραφέα και του έργου του οι νεότεροι συγγραφείς συνειδητοποιούσαν ότι έχουν πολλά χρόνια μπροστά τους για να πάρουν κι εκείνοι ένα βραβείο. Οι περισσότεροι πάντως ικανοποιήθηκαν από την επιλογή της πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέως Λένας Κιτσοπούλου, η οποία, με το ίδιο βιβλίο αν υπαγόταν στην κατηγορία Μυθιστορήματος μπορεί και να μην ανταγωνιζόταν τις «παλιές σταθερές αξίες». Απομένουν κι άλλα δύο βραβεία να δοθούν φέτος. Το περιοδικό (δε)κατα θα απονείμει βραβείο καλύτερου ελληνικού και ξένου μυθιστορήματος 2006 ενώ τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία «χρωστάνε» και τη χρονιά του 2005!!
----------------
Απονομή βραβείων The Athens Prize for Literature 2007
Δόθηκαν χθες βράδυ, 14 Μαίου 2007 τα βραβεία The Athens Prize for Literature για το καλύτερο ελληνικό και ξένο μυθιστόρημα 2006 που θέσπισε το λογοτεχνικό περιοδικό (δε) κατα με χορηγό την Mont Blanc. Η τελετή απονομής έγινε στην Στοά Σπηρομήλιου, στο κτίριο Άττικα, ίσως το πιο κομψό και όμορφο κτίσμα στην καρδιά της Αθήνας.
Την παρουσίαση, σε άψογα και καθαρά ελληνικά, έκανε η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη, βιβλιόφιλη και ευαίσθητη σε πολιτιστικά θέματα. Ο συντονιστής της επιτροπής για το ξένο μυθιστόρημα, Θεόδωρος Γρηγοριάδης είπε ότι η Επιτροπή για το καλύτερο ξένο μυθιστόρημα του βραβείου The Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε) κατα αποτελείται από τους συγγραφείς Κώστα Ακρίβο, Θεόδωρο Γρηγοριάδη, Σοφία Νικολαίδου, Έρση Σωτηροπούλου και Ηλία Μαγκλίνη. Τους δόθηκαν σαρανταπέντε βιβλία, που κυκλοφόρησαν στα ελληνικά το 2006. Σε πρώτη φάση καταλήξανε σε μία μεγάλη λίστα με εικοσιτέσσερα βιβλία και στην συνέχεια, ύστερα από πολλές συζητήσεις, στην μικρή λίστα που παρουσιαζόταν εκείνο το βράδυ. Βασική τους αρχή ήταν να ψηφίσουνε μυθιστορήματα που θεωρήσανε σημαντικά και όχι συγγραφείς που –ενδεχομένως- το όνομά τους θα βάραινε στην τελική απόφαση.
Το βραβείο για το καλύτερο ξένο μυθιστόρημα δόθηκε στον Πιέρ Ασουλίν, Το ξενοδοχείο Lutetia (εκδόσεις Πόλις Μτφ. Σπύρος Παντελάκης). Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης αναφέρθηκε σύντομα στο βιβλίο ως εξής:
«Το μεγαλοπρεπές παρισινό ξενοδοχείο Lutetia, το πρώτο ξενοδοχείο τεχνοτροπίας art-deco, χτισμένο το 1910 στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα, είναι ο αφηγηματικός χώρος του μυθιστορήματος του Pierre Assoulin, κριτικού της λογοτεχνίας και μυθιστοριογράφου. Ο βασικός του αφηγητής, ο Έντουαρντ Κίφερ, υπεύθυνος ασφαλείας του ξενοδοχείου, με την διεισδυτική ματιά του παρατηρεί και καταγράφει πρόσωπα και γεγονότα την κρίσιμη περίοδο της γαλλικής ιστορίας από το 1938 έως το 1945, μια περίοδο που περιλαμβάνει τα χρόνια του μεσοπολέμου, τα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής, τις ταπεινώσεις του γαλλικού λαού και την επιστροφή των επιζώντων από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Η μαστοριά του Assoulin έγκειται στο γεγονός ότι ο ήρωάς του ουδέποτε εξέρχεται του ξενοδοχείου, καθιστώντας το συμβολικό τόπο διεξαγωγής της ιστορίας της Γαλλίας και πεδίο συνειδησιακών συγκρούσεων. Σαν μια όπερα ή μια παράσταση σε τρεις πράξεις, με διαφορετική γλώσσα και δράση κάθε φορά το Ξενοδοχείο Lutetia είναι ένα ιδιοφυές μυθιστόρημα, ένα συγκλονιστικό χρονικό και μια πρωτότυπη βιογραφία του ίδιου του ξενοδοχείου. Γι’ αυτό και αξίζει αληθινά το βραβείο του καλύτερου ξένου μυθιστορήματος που διαβάσαμε το 2006»
Το βραβείο των 5.000 ευρώ και μία συλλεκτική πένα της Mont Blanc δήθηκε από τον διευθυντή της εταιρείας Τίμο Τζάννε στον ίδιο τον συγγραφέα Πιέρ Ασουλίν που ήταν παρών στην εκδήλωση. Ο Ασουλίν, συγγραφέας και κριτικός στην εφημερίδα Le Monde, έδειχνε ξαφνιασμένος από την ελληνική βράβευση, με δεδομένο ότι το βιβλίο του στη Γαλλία, γνώρισε τεράστια επιτυχία. Του άρεσε η ελληνική έκδοση και στη συνέχεια διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του.
Ο Θανάσης Βαλτινός ανακοίνωσε το βραβείο για το καλύτερο ελληνικό μυθιστόρημα 2006 που δόθηκε στην Δήμητρα Κολλιάκου για το μυθιστόρημά της «Θερμοκρασία δωματίου» (εκδόσεις Πατάκη).
Η Δήμητρα Κολλιάκου γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία και θεωρητική γλωσσολογία στην Αθήνα και στο Eδιμβούργο, και είναι επίκουρος καθηγήτρια γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Newcastle.
Το βραβείο παρέλαβε η νεαρή συγγραφέας (από δίπλα ενθουσιασμένη η μικρή κόρη της) και συγκινημένη τόνισε ότι δεν το περίμενε να βραβευτεί. Άλλωστε ήταν το δεύτερο βιβλίο της. Αυτό ίσως αποτέλεσε και την έκπληξη της βραδυάς και πολύς κόσμος -ανακουφισμένος- σχολίαζε θετικά το γεγονός ότι βραβευόταν επιτέλους ένα μυθιστόρημα που ξέφευγε από τα δεδομένα των προβλέψεων.
Η δική μας επιβράβευση έγινε την στιγμή που η Μαρία Χούκλη, καθώς καλούσε στο βήμα τον Θεόδωρο Γρηγοριάδη, τον ευχαριστούσε για την συνεργασία του με την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, της πόλης «απ’ όπου κατάγομαι», τόνισε.

Θ.Γ

No comments: